loading   Laddar sida...
 

Parallella seminarier

18 oktober   Seminarier 13.15 – 14.15

A Seminarier Rum 33:202
Geografins betydelse för olika gruppers bedömning av betydelsen av högre utbildning
Ett gemensamt samtal utifrån Universitets- och högskolerådets rapport Utbildning går i arv (2017). Resultaten visar bland annat att svarande i storstäder uppfattar sina studieresultat som bättre i grundskolan och i gymnasiet, och ser högskoleutbildningars status som viktigare än de på mindre orter. På mindre orter ses högskoleutbildning som mindre viktigt för anställning, och fler vill börja arbeta direkt efter gymnasiet. Vad dessa och andra resultat betyder för arbetet med breddad rekrytering är något UHR vill diskutera
Peter Barck-Holst, Utredare, Universitets- och högskolerådet (UHR)
Tekniska basår i samverkan/TBiS
Högskolan i Gävle och kommuner i Gävleborgs län bygger upp ett unikt samarbete. Tekniskt basår erbjuds lokalt och målet är att presentera en långsiktigt hållbar modell för genomförande av samarbetet.  Breddad rekrytering, förbättrad service för studerande, pedagogiskt utvecklingsarbete och den regionala arbetsmarknaden får behovet av ökad teknisk kompetens tillgodosedd, är ingredienser. Vibeke Sjögren, Projektledare TBiS, Hälsingeutbildning, Ljusdals kommun, Annika Eklund, Utbildningsledare, Tekniskt basår, Högskolan i Gävle
B Seminarier Rum 33:303
Supplemental Instruction som verktyg för breddat deltagande
Supplemental Instruction är ett studentdrivet komplement till ordinarie undervisning vid högre utbildning. Material i en kurs bearbetas tillsammans i en studiegrupp genom diskussion och grupparbeten under ledning av en äldre student – den s.k. SI-ledaren.
Joakim Malm och Leif Bryngfors, Certifierade Utbildare, Nordeuropeiska SI-Pass centret, Lunds universitet
Supplemental Instruction (SI) samverkansinlärning, en akademisk stödmodell som syftar till att minska avhopp, stärka måluppfyllelse och främja breddad rekrytering
Seminariet syftar till att informera och bjuda in till inspiration om hur andra lärosäten och skolor kan arbeta med SI för att frigöra studenten som en resurs i utbildningen, brygga övergången mellan utbildningsstadierna och långsiktigt bredda sin rekrytering.
Johan Fredriksson, Operativt ansvarig Regional SI-plattform, Lunds tekniska högskola
C Seminarium Rum 33:303
Samverkansinlärning – utveckling av en inkluderande Kristianstadmodell
Den bärande idén i Samverkansinlärning (SI) är att lärandet gynnas av att studenterna med ledning av en äldre student utbyter tankar och idéer och att detta ska motverka avhopp och generellt förstärka studieförmågor och studieresultat. Vi kommer att presentera ett förslag till en ”Kristianstadmodell” av samverkansinlärning som vilar på tre ben; implementering i tidiga, svåra kurser, i examensarbeteskurser och i metodkurser.
Ingvar Holm, Docent, Ann-Sofi Rehnstam Holm, Professor, Avdelningen för Naturvetenskap, Högskolan Kristianstad

Utveckla strategier för ökad förståelse för ”breddat deltagande” bland högskollärare
För att skapa och upprätthålla en inkluderande undervisning ställs krav på samverkan mellan den Högskolepedagogiska enheten och övriga enheter samt studenter som tillsammans bidrar med kunskapsinslag inom den Högskolepedagogiska verksamheten. På så vis kan en studiekultur utvecklas som skapar förutsättningar för ett breddat deltagande som utvecklar en undervisning som främjar lärande för alla.
Urban Carlén, Verksamhetsledare Högskolepedagogik, Högskolan Väst
D Seminarium Rum 33:304
ESF-projekt Framtid – studiehandledare, kompetensutveckling för utlandsfödda akademiker
Under 2016 och 2017 driver Högskolan i Gävle ett projekt ”Framtid Studiehandledare” I projektet deltar 80 nyanlända med akademiska bakgrund eller skolerfarenhet där de under 16 veckor genomgår en kunskaps- och praktikinsats för att kunna arbeta som studiehandledare i grund- och gymnasieskolan. Projektet är medfinansierat av ESF och sker i samverkan med kommunerna i Gävleborgs län (förutom Nordanstig), Älvkarleby kommun samt Arbetsförmedlingen.
Kia Kimhag, Glafira Sörensson, Högskolan i Gävle
Att välkomna olikheter, värdera och uppskatta mångfalden
Hur arbetar organisationer med att skapa en kultur och klimat som är öppen för och bejakar olikheter? Hur kan vi ta vara på den resurs och potential som finns i heterogena grupper? Vad finns det för hinder? I dagens seminarium sätter vi dessa frågor i större sammanhang och fokuserar på handlingar som sträcker sig bortom ”tolerans”.
Catherine Gillo Nilsson, Samordnare, Göteborgs universitet

Seminarier 18 oktober 14.20 - 15.20

A Seminarier Rum 33:202
NYAK ett samverkansprojekt mellan lärosätena i Skåne och Arbetsförmedlingens etableringskontor
Lärosätena erbjuder vägledande information i högskolemiljö samt vägledningssamtal med studie- och karriärvägledare. Syftet är att korta tiden för nyanländas väg till utbildning och/eller arbetslivet samt att de i förlängningen har ett arbete utifrån sin kompetens- och kapacitetsnivå.
Mia Bilhagen och Carina Bäckström, Studie- och karriärvägledare, Studentcentrum, Malmö Högskola
Anställningsbarhet, tillskrivelse av kompetens och karriärutveckling bland nyanlända migranter i Sverige
Den stora ökningen av antalet nyanlända migranter medför nya utmaningar på den svenska arbetsmarknaden och utbildningssystemet. Föreliggande studie är del av ett projekt som ur psykologiska och intersektionella perspektiv utforskar hur nyanlända migranters anställningsbarhet konstrueras och uppfattas.
Hanna Li Kusterer, Högskolan i Gävle och Claudia Bernhard-Oettel, Stockholms universitet
B Seminarier Rum 33:203
Kompletterande utbildning – validering och etablering
Vi vet att kompletterande utbildningar leder till arbete.  Men är detta det mest effektiva konceptet att få utlandsutbildade personer i arbete/sysselsättning? Tar vi vara på den kompetens som denna heterogena målgrupp besitter eller är vi fokuserade på att testa kunskap och se om målgruppen alls har kunskap och erfarenhet som kan användas i Sverige?
Pernilla Hultberg, Samordnare Kompl.utb vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, Christina Joos, nationell samordnare Kompl.utb, Linda Sturesson, utvärderare Karolinska Institutet
Breddat deltagande för studenter inom utländska lärares vidareutbildning – möjligheter och utmaningar!
Sedan 2014 har vi arbetat strategiskt med breddat deltagande för studenter inom Utländska lärares vidareutbildning, ULV. Varje termin antas ca 70-90 studenter till ULV vid Stockholms universitet.
Seminariet tar upp möjligheter och utmaningar för denna heterogena studentgrupp och hur vi utvecklat vårt arbete med breddat deltagande under åren. Exempel på aktiviteter är språklig och akademisk vägledning samt/och introduktionsdagar för att bättre förbereda studenterna för sina studier.
Tove Linné, Helén Bodström, Samordningen för Utländska lärares vidareutbildning, Stockholms universitet
C Seminarier Rum 33:303
Verklighetslabb för breddat deltagande
Ett verklighetslabb vid Karlstads universitet med fokusområdet breddat deltagande innebär att vår kärnverksamhet utbildning öppnas upp och arbetet med studenters upplevelser, utvecklandet av digitala hjälpmedel och att demonstration av hjälpmedlen sker i verkligheten. En av fyra målgrupper för verklighetslabbet är studenter med annat modersmål än svenska.
Claes Asker, Projektledare. Fredrik Olsson, Studie- och karriärvägledare, Karlstads universitet
Equin Assisted Reflective Interventions
More than 2,000 unaccompanied minors have so far been placed in the region of Gävleborg. Many of them (mostly boys in the age group 14-16 years) have been diagnosed with complex trauma. It is well-known that contact with horses (and other pets) can provide social support to deal with stress and mental vulnerabilities.
Komalsingh Rambaree, Docent Socialt arbete Högskolan i Gävle och Maria Berg, Socionom, Rädda Barnen Borlänge
D Seminarier Rum 33:304
Inkluderande högskola och arbetsliv för studenter med intellektuella funktionshinder – Aktivitetsinspiratör
Personer med intellektuella funktionsnedsättningar är idag utestängda från möjligheten till högre studier. Högskolan i Borås har ambitionen att tillsammans med Borås stad, Föreningen FUB, Borås och Västergötlands parasportförbund utveckla en utbildning för denna målgrupp. Syftet är en inkluderande högskola tillika arbetsliv, där alla ses som en resurs med delaktighet på lika villkor och slutmålet ett ordinärt arbete. Presentationen vill visa planerat upplägg samt lyfta eventuella hinder.
Annika Malm, Senior universitetsadjunkt, projektledare, Högskolan i Borås
Skolerfarenheter och självskattad hälsa bland elever i särskolan
Forskning visar att elever i särskolan inte erbjuds full delaktighet i samhället. Det är viktigt att få en god förståelse för dessa elevers skolsituation. Syftet med projektet var att få en bild av hur elevernas sociodemografiska och socioekonomiska bakgrund samt upplevelse av skolsituationen inverkar på deras egen skattning av sin hälsa. Särskoleelevernas svar jämförs även med svar från elever i övrig skola.
Sven Trygged, Docent, Högskolan i Gävle

Seminarier 19 oktober 13.50 – 14.50

A Seminarier Rum 33:202
Vad kännetecknar en tillgänglig webbplats?
Jag praktiserar på högskolan i Gävle och min praktik består bland annat i att granska högskolans tillgänglighet när det gäller webbaserat material. Jag vill använda resultatet av min granskning som underlag för att diskutera tillgängligheten för webbplatserna hos lärosätena i Sverige.
Per Rosqvist, Tillgänglighetsgranskare, Högskolan i Gävle
Bristande tillgänglighet för döva och hörselskadade studenter i högre utbildning
I Sverige är det ett förhållandevis litet antal döva och hörselskadade studenter som deltar i högre utbildning, bland annat beroende på att utbildningen inte är fullt tillgänglig för dessa studenter. I presentationen belyses denna situation och en rad faktorer som försvårar för dessa studenter kommer att beskrivas och förklaras.
Ingrid Holmström, Lektor, Institutionen för lingvistik, Stockholms universitet
B Seminarier Rum 33:203
Studievana erfarenheter – en omvänd bild på breddad rekrytering
I denna presentation vill jag mot bakgrund av intervjuer med och observationer bland väletablerade humanistiska och samhällsvetenskapliga forskare med studievan bakgrund (minst en disputerat förälder) undersöka hur reproduktionen av studievana och ”akademiskhet” fortgår i svensk akademia och vilka implikationer dessa processer kan ha för inkluderingsarbetet på lokal nivå.
Lovise Haj Brade, Lektor, Stockholms universitet
Hur skulle en studieenkät som alla lärosäten kunde ha nytta av i sitt arbete med breddad rekrytering och breddat deltagande se ut?
Utifrån resultaten av vår kartläggning och analys av lärosätenas arbete med breddad rekrytering planerar vi att ta fram metoder för insamling om mer finfördelad data än det data som tillhandahålls av UKÄ. Aleksandra Sjöstrand, Utredare/Analyst, Universitets- och högskolerådet (UHR)
C Seminarier Rum 33:303
Enhancing an Inclusive Education in a Culturally Diversified University
This seminar is drawn from the departments’ perspectives on the possibilities of bringing domestic and foreign students in meaningful activities as partners within the framework of enhancing an inclusive education as well as how they are dealing with these.
Benjamin Johan Sesay, Master student, Högskolan I Gävle
Verktyg för ökad tillgänglighet vid lärosätena
Tillgänglighet i lärplattformar är ett ökande problem visar flera studier och undersökningar samt tester. I detta seminarium presenteras ett urval verktyg - som kan diskuteras värdet av att använda i kursdesign och vid (nätbaserad) undervisning. Även en fallbeskrivning presenteras med exempel på granskning av tillgänglighet och kursdesign i lärplattformen Blackboard samt med förslag till generiska förbättringar i upplägg av bl. a kursdesign/studiehandledning.
Mats Brenner, IKT-pedagog, Högskolan i Gävle
D Seminarier Rum 33:304
Att plugga med dyslexi
För att höja kunskapsnivån om dyslexi och underlätta för den undervisande personalen att undervisa tillgängligt, har en projektgrupp med medel från Rådet för lika villkor vid Uppsala universitet producerat fem korta filmer på temat: Att plugga med dyslexi. Filmerna har tagits fram i ett nära samarbete med studentföreningen dyslektikerna. Seminariet syftar till att diskutera innehållet i filmerna ur ett lärar- (lärande) perspektiv.
Thérèse Hartman, Pedagogisk utvecklare, Malin Ekström, studentavdelningen, Malin Dahlström, studentföreningen dyslektikerna, Fabian Klein, Dyslektikerna, Amelie Hössjer, enheten för universitetspedagogik, Uppsala universitet
Praktiskt tillgänglighetsarbete ur ett studentperspektiv
Dyslektikerna vid Uppsala universitet är en ideell studentförening som skapades 2010. Vi var studenter som kände oss ensamma och maktlösa i vår situation som student med särskilda behov, men tillsammans vågade vi göra oss hörda och ställa krav. Vi vill berätta om vilka vi är, vad vi har gjort, vilka strategier vi skulle använda igen och vilka hinder vi mött på vägen.
Fabian Klein, Dyslektikerna, Malin Dahlström, Dyslektikerna, Uppsala universitet

Föreläsningar
18 oktober Valhall

11.30
Validering – en rättighet, en slags verksamhetsutveckling eller överkurs?
Validering innebär en bekräftelse på kunskaper och kompetenser en individ besitter men som hon inte har något formellt intyg på. Det handlar därmed om ett utvidgat kunskapsbegrepp. Å ena sidan ger detta ett större utrymme för individen. Å andra sidan ställer det nya krav på utbildningsinstitutionerna. Hur löser vi den ekvationen?
Magnus Karlsson, Sociolog, Lunds universitet

15.40
Inkludering i högskolan
Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utveckla kunskaper om en hållbar livsmiljö för människan. Detta görs inom profilområdena och en viktig del i arbetet är att tydligare lyfta fram den sociala hållbarheten. Projekt ”Inkluderande högskola för social hållbarhet” genomför aktiviteter inom områdena inkludering, breddad rekrytering och breddat deltagande samt integration och mångfald vilka ligger till grund för ett långsiktigt och strategiskt arbete.
Nader Ahmadi, Prorektor, Högskolan i Gävle

16.10
Undervisning och lärande i det 21:a århundradet
Jörgen Holmberg, forskare och lärare vid högskolan i Gävle, illustrerar med exempel från praktiknära forskning hur digitala tekniker kan användas för att skapa pedagogiska mervärden, samt vilka kompetenser och attityder som är viktiga i denna process.
Jörgen Holmberg, Doktorand i didaktik, Högskolan i Gävle

19 oktober Valhall

9.00
Livslångt lärande i hela landet
Betydelsen av återkommande utbildning förutspås öka. Många tjänstemän vill också vidareutbilda sig efter några år i arbetslivet, de flesta på högskolan. Men det är inte traditionell högskoleutbildning på heltid som efterfrågas, utan mer flexibla lösningar.  Vilken typ av utbildning behövs och hur skapar vi rätt förutsättningar för högskolan att bidra till omställningen på arbetsmarknaden?
Samuel Engblom, Samhällspolitisk chef, TCO
Högskolan, näringslivets viktigaste leverantör av kvalificerad kompetens
Högskolan är näringslivets viktigaste leverantör av kvalificerad kompetens. Men globalisering och en snabbt föränderlig omvärld ändrar spelreglerna. Hur ska högskolan svara mot de behov som uppkommer av den snabbt föränderliga arbetsmarknaden? Vilka förväntningar på tillgång till och tillgänglighet har näringslivet på den svenska högskolan?
Mikaela Almerud, Högskolepolitisk expert, Svenskt Näringsliv

10.40
En nationell strategi för validering
Text kommer måndag 9 oktober
Elin Landell, Kanslichef, Valideringsdelegationen

11.00
Tillträde för nybörjare – ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning
Tillträdesutredningen lämnade den 15 mars 2017 sitt betänkande Tillträde för nybörjare – ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning (SOU 2017:20) till ministern för högre utbildning och forskning. Betänkandet har remitterats och remissvaren har kommit in. Åsa Rurling berättar om utredningens förslag och hur remissinstanserna ställer sig till dem.
Åsa Rurling, Huvudsekreterare, Utbildningsdepartementet

11.20
Presentation av UHR:s regeringsuppdrag kring reell kompetens och utvecklingen av IT-stödet Valda
Vad är reell kompetens? På regeringsuppdrag samordnar Universitets- och högskolerådet (UHR) en pilotverksamhet för att skapa en varaktig struktur för bedömning av reell kompetens på landets lärosäten. Projektet beräknas pågå tom. december 2018. Syftet är att bredda rekrytering av högskolestudenter. Genomgång av ansöknings- och administrationssystemet Valda med koppling till reell kompetens bedömning.
Sofia Elfstrand, Utredare/Projektledare för reell kompetensuppdraget. Nanny Persson, Kommunikatör. Carina Lindström Förvaltningsledare. Alexandra Sjöstrand, Utredare/Analyst. UHR.

13.00 – 13.45
Widening Participation at the University of Edinburgh: Successes and Challenges in a National Context
The University of Edinburgh has been successfully Widening Participation since the early 90s. In recent years, this has become a strategic priority for the UK and Scottish governments, with sector-wide targets being set. This session will focus on the unique challenges that a research-intensive university faces to meet these targets.
Lesley Stokes, Widening Participation Manager, Student Recruitment and Admissions, The University of Edinburgh